Guzel tespitler hocam katiliyorum, o yurtdisina test kiti sattik binlerce dunyaya ornek oluyoruz diyip sonra simdi cinden 500bin kit almak en hafif tabirle tam bir fiyaskodur. Peki senin beklentin ne ben max temmuz1 de biter diyorum, sen eger 1 seneye asi gelir anca oyle diyorsun millet 3 aydan fazla(haziran sonu) evde kalamaz ekonomik,sosyolojik ve bir suru acidan dolayi.
Normalde yapılması gereken çin gibi karantinaya girip, sadece kuryeleri ve kritik yerleri çalıştırıp, normal halkında evde kalması gerekiyor en az 2 ay süresince böyle olmalı. Bu şekilde yapılmadıkça bu hastalığın engellemesi veya bitmesi imkansız. Ha birde ülkeye kargo uçakları dışında her girişin yasaklanması gerekiyor. Salgın hastalık var, her gün binlerce insan ölüyor daha ilk yayılım evresinde, millette gelmiş buraya otellere yerleşiyor, var mı böyle bir şey ya?
Diğer tek yolsa ilaç bulunması ki o bulunsa bile üretimidir, odur budur, yine aylar alır. Ayda 100 milyon üretsen bile bize gelmesi 5-6 ay alır resmen.
Bu virüsün bence biteceğini düşünmek çok optimistik, insanlar şu anda 1 haftadır karantina da ve ona rağmen mangal yapmaya, koşmaya çıkanlar var. Taş çatlasın 2 ay karantina da kalırlar, ondan sonra da artık hem işverenler dükkanları açmaya başlar hemde insanlar dolaşmaya başlar, işe gitmek zorunda kalırlar zaten. Bir tarafta insanlar ölür, bir tarafta hayat devam eder.
Sağlık bakanlığının açıklamasında benim yakaladığım bir kaç yer;
- Solunum cihazı yapmaya başladık startup bir şirketle dedi ve nisan sonunda 3 bin cihaz elimize geçecek dedi. Bunun gerçek olduğunu hiç zannetmiyorum çünkü bununla dünya'ya da yardım edeceğiz diye ekledi... (bknz amerika'ya test satıyoruz ama çinden alıyoruz)
- Sağlık çalışanlarının istifa ettiğini söyledi ve bu çalışanların bir daha kamuya ve özele alınmaması için çalışma başlatacağını ima etti. Benim arkadaşımın ablası da 1-2 gün önce istifa edip evine gelmişti...
- 32 bin sağlık çalışanı alacağız dedi.
- Sağlık çalışanlarına ek ödeme yapacağız dedi.
- Aşı üreteceğiz dedi :)
- 50 bin test kiti geldi bugün, perşembe de 300 bin daha gelecek dedi.
- İyileşen hastaların olduğunu ama yinede 14 günlük karantina da kalacaklarını söyledi (tebrik ettim çünkü bilim adamları negatif çıksa bile 14 gün boyunca diğer kişilere bulaştırabileceğini söylüyorlar)
- Çinden yeni ilaç getirdik bunları uygulayacağız dedi, herkesten önce biz bir ilaç uygulayacağız, uyguladık, uyguluyoruz tarzı bir şey söyledi... Az önce cnn türk'te bilim kurulu üyesi, çinden gelen ilacın, japon "favipiravir" olduğunu söylediler. Çin sanırım Japonya'dan patentini aldı falan dediler.
- Bazı sağlık çalışanlarının testinin pozitif olduğunu söyledi.
- Yeterli sayıda test yapıldığını ama bunun arttırılacağını söyledi... Bugün arkadaşım aile doktorundan corona testi yapması için sevk edildi ama hastaneye gittiğinde yapmamışlar testi, başka testler yapılıp sende ciğer enfeksiyonu var falan demişler. Şikayetleri ateş, öksürük ve bayılma. Daha kötüleşirsen gel demişler.